Wie zijn wij?

Wie zijn wij?

Deventer is vanouds een culturele vrijstad en handelscentrum, gesticht op het kruispunt van de IJssel en de Schipbeek. Informatie en innovatie zijn sinds de 15de eeuw de handelsmerken van Deventer. Eerst waren er de boekdrukkers en de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. In de 19e eeuw ontwikkelde Deventer zich tot industriestad. Goede mogelijkheden voor vervoer over water, spoor en weg waren van groot belang voor de economische ontwikkeling.

Ondernemerschap en vakmanschap zitten in onze genen. Deventer is van oudsher het thuis van industriële wereldspelers, zoals AkzoNobel, Roto Smeets, Nefit, Auping en Ardagh. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn bedrijven op gebied van kennis, handel en IT in Deventer tot wasdom gekomen. Voorbeelden daarvan zijn Witteveen+Bos, Tauw, Goudappel Coffeng, Deventrade, Drukwerkdeal en Topicus. Samen zijn de Deventer bedrijven en instellingen goed voor ruim 48.000 arbeidsplaatsen op 100.000 inwoners. Bergweide, Kloosterlanden, Handelspark Weteringen en het nieuwe A1Bedrijvenpark Deventer vormen samen het grootste aaneengesloten werkgebied van Oost-Nederland. De infrastructuur en het eigenzinnige ondernemerschap vormen het uitgangspunt voor verdere ontwikkeling van Deventer als een van de belangrijke economische centra in Oost-Nederland.

Vanouds kent Deventer een sterke ruimtelijke en functionele verbondenheid tussen stad en ommeland. De combinatie van de prachtige historische binnenstad, de ligging aan de IJssel en het fraaie, groene buitengebied maakt Deventer tot een aantrekkelijke stad om te wonen.

In 2018 vierden wij het 1250-jarig bestaan van Deventer. Geworteld in een rijke historie is Deventer een bloeiende en levendige stad aan de IJssel en we zijn daar trots op. Deventer kenmerkt zich als een grote stad door onder andere haar rijke cultuurhistorische geschiedenis, de binnenstad met haar culturele voorzieningen, één van de grootste aaneengesloten bedrijvenlocaties in Nederland, Saxion als onderwijs- en kennisinstelling en onze voetbalclub Go Ahead Eagles. Tegelijkertijd is het een kleine stad met een groen buitengebied waar de menselijke maat de boventoon voert.