Omschrijving
In dit programma gaat het om de relatie van de gemeente met de inwoner en de manier waarop Deventer bestuurd wordt.
Het gemeentebestuur wordt gevormd door de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De raad is de vertegenwoordiging van de inwoners van Deventer. Ze bestaat uit 37 raadsleden en geeft richting aan het beleid en controleert de uitvoering daarvan. Het dagelijks bestuur van de gemeente is belegd bij het college van B&W. Binnen de door de raad gestelde kaders geeft het college uitvoering aan het beleid.
De gemeente heeft vele taken, de rol die ze aanneemt loopt uiteen van reguleren (vergunningen verlenen en handhaven), uitvoeren, regisseren in netwerkverbanden, stimuleren of faciliteren (subsidies) tot loslaten wanneer particuliere initiatieven de overheid niet nodig hebben. We nodigen inwoners en organisaties actief uit om mee te denken en initiatief te nemen.
Onze dienstverlening sluit aan op de vraag van inwoners en ondernemers. Producten en diensten zijn toegankelijk, met transparante procedures, korte doorlooptijden en heldere antwoorden door kundige en vriendelijke medewerkers. We bieden advies en regie op vragen en processen als levering niet direct mogelijk is. We werken aan deregulering. Wij kijken welke regels belemmerend werken, onnodige regelgeving wordt losgelaten. Zo komen we tot passende regels. De komende jaren willen we voor inwoners en ondernemers de regie op de eigen gegevens verbeteren.
Inwoners en ondernemers kiezen zelf het contactkanaal met de gemeente. Veel dienstverlening is digitaal beschikbaar, maar sommige vragen lenen zich niet voor digitale afhandeling. Bovendien heeft een deel van onze inwoners moeite met digitale dienstverlening. Daarom zijn alle contactkanalen (balie, telefoon, email, social media, whatsapp en digitaal) van groot belang, houden we deze maximaal open en kiest de inwoner zélf zijn contactkanaal: de omnichannel strategie. Dit is niet alleen klantvriendelijk, het is tevens (kosten)efficiënt, omdat het herstelkosten in de vorm van informatieloops, onnodig contact, klachten en bezwaar helpt voorkomen.
Vanaf maart 2019 neemt het balie- en telefonische bezoek af, als gevolg van de 10 jaar geldigheid van het paspoort. Het team Klantcontacten past zich aan deze nieuwe situatie aan. Het hoge niveau van dienstverlening handhaven we zoveel mogelijk. De digitale dienstverlening wordt steeds persoonlijker. We voeren een proef uit met de regie op eigen gegevens.
In 2019 staan er twee verkiezingen gepland. In maart zijn de verkiezingen voor de waterschappen, gecombineerd met provinciale staten. In mei gaan we naar de stembus voor het Europees parlement. Bij beide verkiezingen doen we mee met de pilot van het ministerie van BZK over Centraal stemmen tellen, na de succesvolle proef bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Het college wil nieuwe vormen van participatie door inwoners en organisaties mogelijk maken. Daarom ontwikkelen we in 2019 een strategie waarin we bepalen hoe we initiatieven los krijgen in de wijk (het externe spoor) en hoe we daar als gemeente mee omgaan (het interne spoor).
In 2018 hebben we succesvol meegedaan met het project Landelijke Aanpak Adreskwaliteit. Mensen die ten onrechte ingeschreven stonden in Deventer, zoals buitenlandse studenten, zijn uitgeschreven. Dit heeft een impuls gegeven aan de kwaliteit van de Basis Registratie Personen (BRP). Sinds medio 2018 groeit de bevolking weer.