Omschrijving
In de Deventer samenleving willen we dat iedereen naar vermogen meedoet. Mensen versterken zichzelf, doen iets voor een ander of voor de stad. Iedereen doet ertoe! Want alleen op die manier is en blijft Deventer een leefbare en vitale gemeente: mee doen is mee bepalen. We willen een sociale, inclusieve samenleving zijn waarin mensen zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid nemen voor de inrichting van hun eigen leven: een samenleving waar iedereen tot zijn recht komt. Waar mensen elkaar aanspreken op opgroeien, opvoeden, financiële onafhankelijkheid en maatschappelijk meedoen. Culturele achtergrond, sekse, leeftijd, talenten en beperkingen maken niet uit: iedereen neemt op een gelijkwaardige manier deel aan de maatschappij.
Mensen worden aangesproken op hun mogelijkheden, niet op hun beperkingen. In deze samenleving doen mensen minder snel een beroep op de overheid en heeft de gemeente een andere rol: de gemeente geeft alleen daar regie en ondersteuning waar die echt nodig is. In deze samenleving zijn de inwoners zelf verantwoordelijk voor het oplossen van hun problemen. Het heft in eigen handen maakt zelfredzamer, sterker, meer zelfvertrouwen en gelukkiger. Op eigen kracht waar mogelijk, al dan niet met een beroep op de directe omgeving, eventueel de inzet van algemene voorzieningen in wijken dorpen en alleen inzet van professionele ondersteuning als dat echt nodig is: “Wie zorg nodig heeft, kan op ons rekenen”.
Onze doelstellingen:
- Maximale participatie van Deventer inwoners: mensen werken, versterken zichzelf, doen iets voor een ander, of voor de stad. Iedereen doet ertoe!
- Het bieden van een vangnet voor inwoners die (tijdelijk) niet volledig kunnen meedoen in de Deventer samenleving.
Teneinde deze doelstellingen te realiseren zullen we de transformatie vormgeven in het sociale domein.
We werken lokaal met onze partners in de stad samen, experimenteren, geven ruimte aan professionals en sturen op resultaat. Maar het is ook duidelijk geworden dat transformeren veel meer tijd kost en dat we te maken hebben met tekorten in het sociaal domein. Dat beeld zien we overigens landelijk. De budgetten zijn niet toereikend voor de uitgaven die we doen in het sociaal domein. In de afgelopen jaren zijn de uitgaven voor de Wmo en Jeugd gestegen en hebben we te maken met een tekort op BUIG. Het gaat om een stijging met een structurele doorwerking.
Sinds 2015 groeit de hoeveelheid cliënten gestaag. Door allerlei landelijke maatregelen, zoals langer thuis wonen, en doordat sociale teams dichtbij de mensen werken, komen de cliënten sneller in beeld en wordt er sneller ondersteuning ingezet. De komende jaren geven we uitvoering aan het Actieplan Transformatie Sociaal Domein om de hulp en ondersteuning ook op langere termijn toegankelijk en betaalbaar te houden. Uitgangspunt hierbij is integrale, effectieve en efficiënte hulpverlening en ondersteuning aan onze inwoners. De aanpak richt zich op vier thema’s:
- Preventie
- Eenvoudige en integrale toegang (in de wijk)
- Effectieve zorg en ondersteuning (kwaliteit)
- Monitoring
Met onze toegangen in de wijk verlenen we integraal, snel en adequaat zorg en ondersteuning aan bewoners die het nodig hebben. Daarbij gaan we uit van eigen regie van bewoners, maken we zoveel mogelijk gebruik van de mogelijkheden van bewoners en hun omgeving, benutten we bewonersinitiatieven en algemene voorzieningen danwel zetten we maatwerk in. We richten de transformatieopgave, zoals ook geformuleerd in het actieplan sociaal domein, op:
- Preventie
Primair ligt de verantwoordelijkheid voor preventie bij de burgers c.q. ouders/verzorgers zelf. Wanneer men er niet uitkomt op basis van eigen kracht dragen we zorg voor ondersteuning. Het professionele veld is ingericht om vroegtijdig problemen te signaleren. Daarmee kan er sneller en effectiever ondersteuning worden geboden en worden kostenbesparingen op de langere termijn gerealiseerd. Ondersteuning en zorg zoveel mogelijk integraal, samenhangend, dicht bij huis en dicht bij de leefwereld van burgers organiseren, aansluitend op hun eigen kracht. Zo kort als mogelijk, zo lang als noodzakelijk. Zoveel mogelijk vanuit 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur gedachte. Preventie en laagdrempelige zorg zijn daarbij een randvoorwaarden. Zwaardere zorg en ondersteuning zijn maatwerk en beschikbaar waar nodig wanneer een voorliggende- of algemene voorziening niet voldoet. Preventie wordt vanuit een gemeente brede opgave opgepakt. - Toegang
We gaan de toegang (zorg, jeugd en werk) beter en slimmer inrichten. Van belang is dat we voor de inwoner één toegang creëren. Hierbij gaan we niet uit van één organisatievorm, maar een wijze van samenwerken waardoor er voor de inwoner sprake is van één toegang. We geven professionals de ruimte en het vertrouwen om te handelen. Mensen die ondersteuning nodig hebben, hebben keuzemogelijkheden en er is ruimte voor innovatieve en kleine aanbieders. - Maatwerk
In 2019 starten de nieuwe (inkoop)afspraken voor zorg en ondersteuning. Gelijktijdig moeten we alweer nadenken over het ondersteuningsaanbod WMO vanaf 2020. Onverkort blijven we ons inzetten om de beweging van individuele naar algemene voorzieningen te stimuleren. Dit met als uitgangspunt de integrale benadering en de doorgaande zorglijn voor 18-/18+.
Wij zetten in op het Meedoen in de samenleving. Dit doen we door in te zetten op preventie, toegang en maatwerk. Maar er is meer nodig. Zo blijven we inzetten op het tegengaan van discriminatie en het verder uitbouwen van Deventer als Regenbooggemeente.
Tevens worden aan aantal beleidskaders geactualiseerd. Het huidige beleidskader Meedoen is inmiddels op diverse onderdelen voorzien van een nieuw kader (vrijwilligers, mantelzorg, sport, gezondheid). Het komende jaar zetten we in op een actualisatie van het sportbeleid met daarbij speciale aandacht voor een stevige infrastructuur en vertaling van het Nationaal sportakkoord naar een lokaal sportakkoord. Ook zetten we in op versterking van onze samenwerking in het de preventie coalitie. Het gezondheidsbeleid is een voorbeeld waaraan we coproducerend met onze partners invulling geven.
Daarbij is het ook wenselijk om tot actualisering van onder andere de Wmo kaders te komen. Hieraan geven we invulling door tot een actualisatie van het verbindend kader sociaal domein te komen. Vanuit de wens tot participatie en actief burgerschap wordt ook vanuit het programma Meedoen ingezet op het ondersteunen van de doorontwikkeling van het WijDeventer proces.
Centrumgemeente Deventer
Deventer voert mede namens de gemeenten Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen taken uit voor de regio. Dit betreft de maatschappelijke opvang, verslavingszorg, openbare geestelijke gezondheidszorg en beschermd wonen. We organiseren de beleidsontwikkeling, beleidsuitvoering en financiën. In het bijzonder gaat de aandacht uit naar de uitvoering en realisatie van de transformatieopgaven zoals vastgelegd in de vastgestelde regiovisie 2017-2022 en het regionaal actieplan 2017-2022. Centrale ambities zijn het bieden van een vangnet van regiovoorzieningen voor kwetsbare inwoners en het maximaal stimuleren en mogelijk maken dat zij zelfstandig kunnen wonen en participeren in de samenleving. De vierde programma doelstelling is die van de centrumgemeente.